Промяната пробваха да отложат дебата за връщането на хартиената бюлетина   Народното

...
Промяната пробваха да отложат дебата за връщането на хартиената бюлетина
 
Народното
Коментари Харесай

НА ЖИВО Скандал в парламента за връщането на бюлетината

" Промяната " пробваха да отсрочат дебата за връщането на хартиената бюлетина

 

Народното събрание продължава с разискването на второ гласоподаване на измененията в Изборния кодекс. Това планува точка първа от програмата за работа на депутатите в четвъртък, оповестена на Интернет страницата на Народното събрание, написа dnes.dir.bg.


След като Народното събрание гласоподава първите 16 параграфа от Изборния кодекс, Мирослав Иванов от Политическа партия изиска отсрочване на разискванията, с цел да се обсъдят значими за хората точки.

Нека да продължим с план на решение за изменение на решение на Народното събрание, с което се разпорежда на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, прикани Иванов.

След него на парламентарната естрада излезе Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък направи противоположното предложение и изиска разискванията по текстовете за Изборния кодекс да продължат. В последна сметка настояването на Иванов не беше подкрепено.

По-рано депутатите не одобриха ЦИК да бъде разширена, тъй че всяка една парламентарно показана партия да има свое посланичество. Предложението беше направено от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, като след това от Българска социалистическа партия сами гласоподаваха срещу него. След признатите текстове беше и тъмната стаичка да отпадне - вместо това гласоподавателите ще дават своя избор зад заслон, като " за " гласоподаваха всички 220 депутати в залата.

" На правната комисия постигнахме спогодба, че членовете на ЦИК ще бъдат и ще отразяват пропорционалното систематизиране на политическите партии в Народно събрание по този начин, както би било редно, с цел да отразяват и обществено-политическите настройки на обществото. Въпреки тази спогодба при двете гласувания през днешния ден се видя, че в Република България политическите поръчки доста елементарно се трансформират - следват единствено и само тесни ползи на избрани партии, които не желаят заслужено систематизиране на състава на ЦИК ", съобщи Петър Петров от " Възраждане " след гласуването за ЦИК и продължи:

" Нека след тези две гласувания е ясно на българското общество, което се надявам да ни гледа сега, че изброите единствено и само извършват тесни политически ползи на тези партии, които сега със 130 гласа си трансформираха мнението за интервал към две седмици и сега гласоподаваха " срещу ". Нека на българското общество да е ясно, че това гласоподаване, което беше извършено сега, няма да даде правдивост на идващите избори, а ще даде единствено един инструментариум в избрани политически сили да управляват по метода, който на тях им изнася, провеждането, организацията преди този момент и най-после и отчитането на изборните резултати ".

По думите на Настимир Ананиев от Политическа партия всички политически обединения, които имат сега посланичество в ЦИК, не са подкрепили това предложение.

" Всички нови обединения - Политическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ", които би трябвало да имат посланичество в ЦИК, в действителност няма да имат такова, тъй като, имайки поради, че гласуваме сега Изборния кодекс и смяна на изборните правила по метода, по който ще докара до операции, съставът на ЦИК е един доста значим орган, тъй като множеството решения се взимат там ", разяснява Ананиев и добави, че по този метод " статуквото резервира болшинството си в ЦИК, което демонстрира проект на цялата смяна на този значим законопроект ".

След него на парламентарната естрада застана Милен Матеев от Политическа партия, който съобщи, че са стигнали до парадокса, който не за първи път вижда, а точно, че Българска социалистическа партия гласоподава срещу личното си предложение.

" Целта на това нещо е, когато има операции, ЦИК да ги прикрива, тъй като там няма да има партии, които да се опълчват ", акцентира още националният представител от Политическа партия.

Депутатите взеха решение още декларациите за гласоподаване да се попълнят пред изборните секции, с което беше отхвърлено предлагането на Политическа партия това да се случва пред членовете на ЦИК.

Отхвърлен беше и текстът на " Демократична България " за преброителните центрове. " Против " гласоподаваха ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. " Въздържал се " маркираха народните представители от " Възраждане ". Предложението на Демократична България за основаване на конструкция в ЦИК, която да дава отговор за машинното и електронното гласоподаване обаче беше подкрепено.

Също по този начин нужните заявки за откриване на нова секция в чужбина остават 40, макар че имаше предложение от ГЕРБ техният брой да бъде 100. Запазва се и " Район чужбина ". Двете оферти бяха на ГЕРБ, само че депутатите от групата сами гласоподаваха с " въздържал се ".

Сред подкрепените оферти беше и видеозаснемането на изборния ден, което депутатите одобриха единомислещо. Остават и така нататък флашки на машините, които ще служат за 

В петък предходната седмица повече от 11 часа депутатите дебатираха първите 16 параграфа на законопроекта, докладвани от Комисията по правни въпроси. Гласуването на текстовете бе оставено за последващо пленарно съвещание. Изказвания в петък направиха над 50 народни представители от " Продължаваме Промяната ".

Законопроектът, който депутатите разискват на второ четене, е общ и в него са включени измененията, препоръчани от " Българска социалистическа партия за България ", с които се дава опция за избор в секциите с над 300 гласоподаватели сред гласоподаване с машина или с хартиена бюлетина и тези на " Демократична България " (ДБ) за въвеждане на преброителни центрове, прибавя Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица парламентарните групи на " Демократична България " и " Продължаваме Промяната " се оповестиха " срещу " разглеждането на измененията в Изборния кодекс. Те настояха краткотрайна комисия да разисква всички вероятни промени, а дейностите на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България " в поддръжка на хартиената бюлетина, дефинираха като дейности на " хартиена коалиция ".

Дебатът " за " или " срещу " опцията жителите да избират сред хартиена бюлетина и гласоподаване с машини ескалира с размяната на реплики в петък вечерта. Тогава Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ " Българска социалистическа партия за България ", съобщи, че левицата няма да отдръпна законопроекта си за промени. Откраднахте изборите, уважаеми сътрудници, ето по тази причина Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона, обърна се Свиленски към депутатите от " Продължаваме Промяната ". 

Свиленски уточни още, че някогашният министър-председател Кирил Петков е споделил, че в случай че левицата отдръпна законопроекта си, ще получи кодовете от машините за гласоподаване. Кой е той, че ще държи кодовете на машините, попита Свиленски, а в отговор съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че ще съди Свиленски, в случай че не си отдръпна думите.

От ГЕРБ-СДС първо предложиха промени, най-много свързани с изборния регион " Чужбина ", само че още при започване на разглеждането на второ четене въпросните промени бяха оттеглени от ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това стана след среща на парламентарната група с водача на партията Бойко Борисов. Поводът за нея бе голямото неодобрение от среднощното съвещание на Комисията по правни въпроси, което продължи повече от 18 часа.

Освен промените в ИК, депутатите следва да обсъдят и план на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Точката е закрепена като втора от програмата за 1 декември. Вносител на плана е Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България ".

Очаквайте детайлности!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР